Us proposem una recepta fàcil i ràpida per gaudir d’un cultiu d’hivern com si fos estiu. Al més pur estil “pickle”, aquestes cols de Brussel·les fermentades gairebé es desfan en la boca i s’assemblen més als cogombrets o a les olives que al chucrut. I a més una vegada netes les cols, no requereix més d’uns pocs minuts de preparació.

Dificultat: Fàcil
Temps de preparació: 15 minuts
Temps de fermentació: a partir de 10 dies
Conservació: fins a 6 mesos

coles de bruselas fermentadas

Materials:

  • Un ganivet
  • Una taula per tallar
  • Un bol o enciamera gran
  • Mandolina amb fulla ondulada (opcional)
  • Un pot de 2 litres de capacitat
  • El teu mètode preferit per submergir les verdures

Preparació de cols de Brussel·les fermentades:

1. Si és necessari, elimina de les cols les fulles externes marcides o amb mal aspecte. Elimina la tija i després talla les cols per la meitat.

coles de bruselas fermentadas

2. Talla en rodanxes transversals la part blanca de les cebes tendres i trosseja les tiges en rodanxes fines.

3. Pela (o no, segons prefereixis) les pastanagues i talla-les en rodanxes fines. Nosaltres hem usat la mandolina amb fulla ondada per a un efecte més atractiu a la vista. Mescla en un bol les cols, la ceba i la pastanaga.

coles de bruselas fermentadas

4. Pela els alls. Col·loca’ls en el pot de vidre juntament amb el pebre negre en gra, la llimona fermentada i el llorer en el pot de vidre.

coles de bruselas fermentadas

5. Afegeix la resta d’ingredients.

coles de bruselas fermentadas

6. Prepara la salmorra al 3% (30 grams de sal, aproximadament dues cullerades, en un litre d’aigua sense clor). Aboca en el pot la quantitat necessària perquè, en estrènyer les verdures, aquestes quedin submergides. Amb la sal disminuirà el volum de les verdures així que no és necessari que sobre molt líquid.

7. Cobreix les verdures amb el teu mètode preferit per assegurar que quedin ben submergides. Nosaltres hem utilitzat una bossa de congelar tipus ziploc plena d’aigua. La bossa en ser flexible cobreix tota la superfície de les verdures i en tenir aigua dins pesa i les estreny per sota del líquid.

coles de bruselas fermentadas

Fermentació:

Col·loca el pot en un lloc fora de la llum directa, idealment a una temperatura entre 15 i 25 graus. Durant els primers dies sobretot, observa el recipient per comprovar que totes les verdures estan submergides. Si no ho estan, torna a estrènyer-les i re-col·locar el pes. Pots començar a provar les cols a partir dels deu dies de fermentació. Quan aconsegueixi l’acidesa que més t’agradi, guarda les cols de Brussel·les fermentades en pots de vidre en la nevera. Aguanten sense problema 6 mesos, encara que dubtem que et durin tant!

coles de bruselas fermentadas