Introducció:

Les llimones fermentades es poden utilitzar en qualsevol recepta que inclogui llimones sense fermentar, tot i que a la inversa no passael mateix: Una recepta que requereixi l’ús de llimones fermentades no serà el mateix si utilitzes una llimona fresca en el seu lloc. 

Es fermenten en abundant sal durant diverses setmanes o fins a mesos, desenvolupant matisos de sabor florals, fins i tot amb un toc a menta, a mesura que disminueix la seva acidesa.

L’única cosa que has de fer és esbandir-los lleugerament abans d’usar,perquè són molt salats. Es poden posar sencers en rostits de pollastre o algunaaltracarn, peix obé, o en petits trossets en qualsevol cosa on t’agradi la llimona amanida, guacamole, hummus, paella…. Sangria! 

Les llimones fermentades es conserven com a mínim durant un any a la nevera, sense cap problema. Com li passa a qualsevol fermentat,noméshas d’assegurar-tede quèestiguin ben coberts en el seu propi suc. 

Com tenen un intens sabor, la quantitat utilitzada és bastant petita, i normalment n’hi ha prou de preparar-los una o dues vegades a l’any per disposar-ne sempre. Nosaltres a Espai & Seny tenim sempre un pot guardat el fons de la nevera per quan ens ve de gust donar-li un toc deliciós de llimona a qualsevol plat. Anem amb la recepta.

Preparació

1. Renta les llimones amb aigua. Si les teves llimones tenen algun tipus de cera en la pell, frega molt bé per intentar eliminar-ho completament. 

2. Talla aproximadament un centímetre de cada punta de la llimona, i després fes dos talls longitudinals en creu sense arribar a tallar del tot la llimona, perquè quedin els quatre bocins units en un dels extrems. 

3. Col·locales llimones en un bol i afegeix la sal, repartint-la per l’exterior i l’interior de totes les llimones. Depenent de si les llimones que facis servir són grans o petits pots posar més o menys sal. Nosaltres hem fet servir mig got de sal perquè les nostres llimones eren més aviat petites. 

4. Introdueix les llimones el pot de vidre i prémer bé perquè deixin anar suc i quedin coberts.

5. Afegeix el suc d’una llimona, o més si veus que necessites més líquid.

6. Escampa un parell de cullerades més de sal per sobre de les llimones.

7. Col·locala bossa dins del pot asseguratde quèla bossa tapi tota la superfície del pot cobrintles llimones. Omple-la la bossa amb aigua. El pes de l’aigua pressionarà les llimones perquè quedin ben coberts de salmorra. 

8. Col·loca el pot en un lloc lluny de la llum directa i de fonts de calor. Estarà llest a partir de les tres setmanes de fermentació. A partir d’aquest moment pots provar-ho i, quan aconsegueixi el sabor que més t’agrada, parar la fermentació posant les llimones a la nevera (en un altre pot de la grandària que més t’agradi). La fermentació pot durar fins a 3 mesos, i les llimones fermentades duren com a mínim un any en la nevera.