A qui no li agrada la xocolata?

Quina pregunta, a qui no li agrada la xocolata. Potser ets de poques quantitats, poquet i bo. O potser ets dels que no pots parar de menjar quan et cau una rajola a les mans. Sigui com sigui, qui no cauria en els sensuals i delicats sabors d’una xocolata negra, amb fruits secs o fruita, feta amb estèvia i amb cacaus ecològics?

La fermentació és un dels processos més importants de la transformació del cacau, de fet està íntimament lligada a la seva qualitat.

Al projecta bàsicament treballem amb verdures, però com expliquem sempre, la fermentació es un procés natural que s’ha fet servir durant milers d’anys per conservar i transformar un bon grapat d’aliments coneguts per tots, entre ells esta la xocolata.

Les ametlles de cacau quant es recol·lecten estan recobertes d’una bava coneguda com a mucílag, molt semblant al que tenen fruites com la xirimoia, el guanabaner o al litxi.

Amb la fermentació es busca en primer lloc l’eliminació d’aquest component. En segon lloc busca desfer-se de la polpa de la fruita i en tercer lloc que s’aconsegueixi que la llavor desenvolupi sabors i aromes que permetin generar una xocolata, com dirien els entesos – amb tons i permanència.

La xocolata va arribar al continent europeu, procedent d’Amèrica central, el van acompanyar altres productes com la patata, el tomàquet i moltes espècies. La diferència va estar en la rapidesa en la qual la xocolata va ser acceptada per la noblesa i les classes altes de l’època, amb el temps va entra per quedar-se a tots els estrats socials i butxaques. Tant és així que avui dia forma part dels productes amb major exponent comercial del món.

Però de que està feta la xocolata?.

La xocolata bàsicament esta feta de dos productes; cacau i sucre. Bé, això pot ser així, si heu triat una rajola de xocolata amb un % de cacau alt, artesana i de qualitat.
Si la vostra tria és d’una xocolata industrial negre o amb llet, caldrà que mireu l’etiqueta del producte, ja que i podreu trobar; grasses vegetals, mantegues, matèries sòlides de llet, colorants, estabilitzants, sucres, edulcorants i potenciadors del sabor entre d’altres.

Sembla ser, que la norma nutricional-ment parlant més acceptada és la de què, a més quantitat de cacau tingui la nostra xocolata, més saludable serà. Això es deu, a la quantitat de cacau que és l’ingredient beneficiós per la nostra salut.
(el % de cacau en la xocolata, el trobareu imprès de forma visible en l’etiqueta, el % de sucre l’haureu de buscar en la lletra petita, el màrqueting és el màrqueting).

Per què creieu que té tants seguidors aquest aliment?

Doncs bé, la resposta està en les tres propietats principals que conté el cacau. Que és el fruit del qual s’extreu la xocolata.

Diversos estudis afirmant que podria prevenir la formació de coàguls, i actuar en el cor com una mini píndola amb efecte cardiotònic, el que en medicina es denomina una substància anticoagulant.

Aquest benefici de “netejador d’artèries” es deu a l’activitat d’unes substàncies anomenades flavonoides, que ajuden a fer que la sang no se solidifiqui en excés, retardant també l’oxidació de les nostres cèl·lules, que és la segona propietat que se li atribueix actualment al cacau, la de tenir propietats antioxidants que actuen com a retardant de l’envelliment del nostre organisme.

A més d’aquestes dues importants propietats, manca la que sens dubte és la raó de la seva acceptació vagi on vagi. I és que, quan mengem xocolata obtenim unes substàncies que podríem anomenar-les d’estimulants lleus o fins i tot subtils. Aquesta estimulació suau al nostre organisme la causen la teobromina, la cafeïna i la feniletilamina, estimulant el nostre cervell amb la clara intenció de què estigui més atent i més feliç, augmentant la sensació de benestar. Ja se sap coses de les plantes màgiques.

Recorda, menja bé, menja local 😉

Fins aviat


Paul-Héctor Bossier

Xocolata Belga

En Paul-Hector Bossier de Chocolala belga, xocolater d’ofici, belga de naixement empordanès de adopció i nou productor del grup de consum de Espai & Seny, ens delectarà amb la seva xocolata de cacau ecològic sense grasses ni sucres afegits. Una delícia per al paladar.