És una iniciativa desenvolupada per Espai & Seny per fomentar el consum local d’aliments d’origen agrològics i d’alt valor nutricional al Baix Montseny (Girona).
El Grup de consum esta format per un grup de petits productors, que aposten per la qualitat i sostenibilitat dels seus productes fen del seu treball una manera de viure.
La nostra intenció es la de proveir totes aquelles persones que com nosaltres desitgen una alimentació més sana, respectuosa amb el medi, sostenible i nutricional-ment més adequada.
La seva creació es fonamenta en dos necessitats:
La producció d’aliments és un sector d’importància bàsica per al benestar social i econòmic de les persones, que en les últimes dècades ha experimentat una forta tendència cap a la globalització i industrialització, amb el consegüent abandonament dels espais i oficis rurals tradicionals, la pèrdua de sobirania alimentària, la dependència dels combustibles fòssils, l’empitjorament del benestar animal i la degradació del medi ambient.
La industrialització de la producció d’aliments actual, per pròpia necessitat es basa en la utilització de metodologies agràries i ramaderes que degraden la qualitat nutricional dels aliments, malmeten els espais agrícoles i els aqüífers i en general són un mal negoci pels agricultors que es veuen abocats a una escapada constant per mirar de tirar endavant les seves explotacions.
La fertilització amb substàncies químiques derivades del petroli, l’alimentació del bestiar basada gairebé exclusivament en soia i blat de moro transgènics, l’estabulació contínua dels animals que els priva de llibertat de moviments i de l’exposició al sol, l’abandó de les pràctiques de rotació tradicionals de pastures i cereals, l’abús dels monocultius, la pèrdua de matèria orgànica en els sòls la pasteurització, homogeneïtzació, irradiació i altres tractaments industrials agressius necessaris per a la seva conservació; la collita abans d’hora, l’emmagatzematge durant períodes perllongats i el processament industrial dels aliments, són alguns dels motius de què el menjar d’avui dia, hagi perdut el seu sabor i el que és pitjor el seu valor nutricional.
Davant aquesta situació creiem que és necessari tornar a connectar-nos amb la producció d’aliments, recuperant la sobirania alimentària mitjançant, el suport als petits productors locals que cuiden de la terra.
No som els únics que pensem en aquesta línia, i afortunadament existeixen moltes iniciatives similars en el nostre entorn. El que ens diferencia d’altres grups de consum és que hem decidit assumir totes les feines de gestió i no demanar compromisos de compra als nostres usuaris. Esperem d’aquesta manera superar alguns obstacles als quals s’enfronten iniciatives com la nostra.