Nomes queden unes setmanes perquè arribin les festes de nadal i com es habitual en aquestes dates ja estem tots pensant en els regals. Avui des de Espai & Seny us proposem una idea per regalar que ho té tot: és un regal únic que prepares al teu gust, pots gastar des de gairebé res fins al que et permeti el teu pressupost, i el més important, regalaràs salut, perquè la kombutxa és un dels fermentats més saludables que existeixen, i les seves propietats beneficioses no deixen de sorprendre’ns.
Vegem de què està compost el kit de kombutxa “fes-ho tu mateix” de Espai & Seny. Pots aconseguir tots els ingredients fàcilment en la teva botiga d’alimentació preferida i els materials en un basar o per internet.
Kit de kombutxa Espai & Seny
Un SCOBY de kombutxa
200 ml de líquid iniciador
Te
Sucre
Un pot per guardar el SCOBY i el líquid iniciador
Instruccions d’ús Espai & Seny (descarrega-te-les més a baix)
Un recipient de fermentació (opcional)
SCOBY de kombutxa
Si ja estàs fent kombutxa habitualment, hauries d’estar guardant els teus SCOBY extra en un “hotel de SCOBY”. Utilitza un d’ells pel teu kit de kombutxa de regal. Si el teu SCOBY és molt gran o està massa fosc o lleig, pots retallar-ho (si vols) en forma de disc de 10 cm de diàmetre, perquè quedi més “atractiu”.
Si encara no disposes d’un hotel de SCOBY no et preocupis, encara ets a temps de fer un SCOBY nou pel teu kit de regal a partir del teu SCOBY “principal” (el que fas servir habitualment per fer la teva kombucha).
L’ideal en aquest cas és que fem una tanda especial de kombutxa en un recipient cilíndric de 2 litres de capacitat, d’aquesta manera obtindrem un SCOBY de grandària ideal per regalar (uns 10 cm de diàmetre).
Instruccions per reproduir un SCOBY de regal a partir del teu SCOBY principal
1) Prepara 1 litre de te ensucrat amb 1 litre d’aigua sense clor i dues bossetes de te negre: Porta l’aigua a ebullició, apaga el foc, i aboca l’aigua sobre el te. Reposa tapat durant 5 minuts.
2) Passats els 5 minuts retira el te de l’aigua i agrega 50 grams de sucre, remena perquè es dissolgui. Deixa-ho refredar.
3) Mentre es refreda el te pots aprofitar el temps retallant un tros del teu SCOBY principal, utilitzant unes tisores. No t’amoïnis, la teva kombutxa seguirà fermentant sempre que no retallis més d’una quarta part del SCOBY. El tros ha de pesar uns 50 grams, la qual cosa equival aproximadament a un disc de 5 cm de diàmetre i 1 cm de gruix (la forma no importa, pot ser una porció triangular).
4) Col·loca el te ensucrat fred en el recipient de 2 litres, i agrega el tros de SCOBY retallat.
5) Aboca damunt del tros de SCOBY 150 ml de kombucha ja feta.
6) Tapa el recipient amb un drap (no una gasa) o amb paper de cuina, subjecte amb una goma elàstica.
7) Col·loca el recipient en el lloc més càlid de la casa que puguis trobar. Com més calent estigui, més ràpid es formarà el teu SCOBY. La temperatura ideal és d’entre 24 i 29 graus.
Hauries d’obtenir un nou SCOBY després de aproximadament 10 dies, tot i que pots esperar una mica mes fins que hagi aconseguit 1 cm de gruix o més, la qual cosa podria requerir una mica més de temps. Si està fet abans del dia en el qual ho vols regalar no et preocupis, pots deixar-ho en el mateix lloc durant diverses setmanes i es conservarà en perfectes condicions. No ho posis en la nevera!
Si no estàs fent kombucha i per tant no tens SCOBY per reproduir, hauries d’adquirir un a través d’algú que tingui, o comprar-ho.
En el nostre grup de Facebook Fermentistas pot ser que trobis a algun donant que estigui a la teva zona. Hem desenvolupat un sistema per trobar fàcilment donants dels diferents cultius. Llegeix les instruccions a l’apartat de “Comunicats”.
L’altra opció és comprar el SCOBY. Si optes per fer-ho, et recomanem comprar un cultiu de Kefiralia, els hem provat i funcionen molt bé. Si compres el SCOBY de Kefiralia, procedeix amb les mateixes instruccions, però utilitzant el SCOBY sencer (és un disc de 5 cm de diàmetre) i el líquid iniciador que ve amb ell.
Si compres el teu cultiu de Kefiralia a amazon a través d’aquest enllaç a tu et costarà el mateix però nosaltres obtindrem una petita comissió que ens permetrà seguir treballant en els continguts d’aquesta web. Gràcies pel teu suport!
Líquid iniciador
Juntament amb el teu SCOBY hauries d’incloure uns 200 ml de líquid iniciador, que no és més que kombutxa ja feta. El líquid iniciador no és opcional, és un ingredient imprescindible per fer kombucha amb èxit.
El líquid iniciador pot procedir d’una tanda de kombutxa anterior, o pot ser el líquid del teu hotel de SCOBY, o si has seguit les instruccions per reproduir un SCOBY de regal a partir del teu SCOBY principal, també pots utilitzar com a líquid iniciador la kombutxa del recipient de 2 litres on ho has “criat”.
El més important és que el líquid iniciador sigui nomes kombutxa, sense cap altre ingredient (és a dir, no serveix kombutxa en segona fermentació, a la qual hagis afegit sucs de fruites, espècies o infusions). El te ensucrat sense fermentar no serveix com a líquid iniciador perquè no té l’acidesa suficient.
Te
Als principiants sempre els aconsellem que comencin a fer kombutxa utilitzant exclusivament te (és a dir, les fulles de la planta Camellia Sinensis).
Existeix una infinitat de tipus i varietats de te, depenent del moment en el qual es realitza la collita, del tractament posterior i del país en el qual es conrea. A grans trets podem distingir entre te blanc, verd, negre, blau o oolong i vermell o pu-erh, i tots ells serveixen per fer kombutxa, sempre que no portin res més afegit (ni espècies, ni additius, ni olis, ni altres herbes o infusions).
Com en tot, com més gran sigui la qualitat dels ingredients, millor serà el producte final. Per això també és aconsellable optar per un te ecològic, encara que t’animem a fer el que puguis amb allò del que disposis. Si per no tenir el te “perfecte” acabes no fent kombucha, malament rai.
Inclou en el teu kit diferents varietats de te si vols que la persona que rebi el regal pugui experimentar amb els seus sabors i triar el que més li agradi per a les seves futures tandes de kombutxa. Cada te té unes propietats diferents i li atorga a la kombutxa un gust també diferent.
Personalment, a Espai & Seny fem servir te negre perquè li dóna a la kombutxa un sabor a sidra de poma que trobem deliciós, però en gustos no hi ha res escrit. I per descomptat, els diferents tipus de te també es poden combinar, donant lloc a una infinitat de possibilitats.
Quant a la quantitat, cada tanda de kombutxa de 2 litres utilitza 3 bossetes de te (uns 5 grams), equivalent a unes 3 culleradetes.
Tingues en compte que cada te té una temperatura de l’aigua i temps de repòs òptims, que s’haurien de respectar a l’hora de preparar el te per la kombutxa. Com a regla general, els tes verds es reposen 3 minuts i els negres 5.
Sucre
Igual que amb el te, existeixen molts i molts tipus de sucre depenent de la planta de la qual provenen (canya de sucre, remolatxa, coco, etc.), del seu processament i del país d’origen. Per no detenir-nos massa en un tema complex, que ja explorarem en profunditat en una altra entrada, podem resumir les característiques que ha de tenir el sucre utilitzat per fer kombutxa en les següents:
- El millor sucre per fer kombutxa és la sacarosa, que és un disacàrid compost per glucosa i fructosa. El sucre de canya compleix amb aquest requisit.
- És millor, encara que no imprescindible, utilitzar un sucre ecològic per evitar possibles residus tòxics.
- Els sucres molt poc refinats són més difícils de digerir per al cultiu de kombutxa i poden deixar un sabor massa fort, tot i que podem usar-los.
Molta gent prepara kombutxa amb sucre blanc normal i corrent, mentre que uns altres prefereixen utilitzar sucres molt poc refinats com la panela o el sucre mascabado.
D’una banda, el sucre blanc es processa utilitzant substàncies químiques que podrien deixar residus no desitjats en el producte final, i és difícil trobar-ho ecològic. Per un altre, la panela o sucres similars deixen un sabor massa fort en la kombutxa i podrien ralentir el cicle de fermentació. Llavors, quin sucre et recomanem?
El nostre consell, sobretot en el cas d’un regal especial com un kit de kombucha, és que optis per un sucre a mig camí entre el sucre blanc i la panela, el conegut com “Golden light”. Aquest sucre se sol trobar de cultiu ecològic i el procés de refinat és més natural. El pots trobar a la teva botiga especialitzada en alimentació saludable, o si ho prefereixes, per internet.
Quant a la quantitat, cada tanda de kombutxa de 2 litres requereix 100 grams de sucre.
Un pot per guardar el SCOBY i el líquid iniciador
La kombutxa té un alt grau d’acidesa i ha de guardar-se en recipients d’ús alimentari que suportin aliments àcids. Opta per un recipient que tanqui bé, per no arriscar-te a que se surti la kombutxa abans d’hora, i evita les tapes de metall, que es puguin rovellar.
La nostra millor aposta és un senzill pot de vidre amb tancament hermètic i junta de goma (tipus fido).
Instruccions d’ús Espai & Seny
Un element molt important a l’hora de regalar un SCOBY és acompanyar-ho d’unes bones instruccions. El mal ús d’un cultiu de kombucha pot donar lloc a una beguda poc desitjable, o pitjor encara a l’aparició de moho.
Des de Espai & Seny volem fer la nostra contribució perquè el teu regal de kombucha sigui tot un èxit: unes instruccions basades en la nostra experiència fent kombucha que tenen en compte que la persona que les rebi segurament no sàpiga gens sobre la kombucha ni cap altre fermentat.
Pots descarregar-te i imprimir-te el document en format pdf i incloure-ho en el teu kit de kombucha.
Recipient de fermentació (opcional)
Si vols posar-li-ho encara més fàcil a la persona que rep el teu regal, inclou en el kit un recipient de fermentació adequat. El més habitual per 1-2 persones és un recipient de vidre de 5 litres de capacitat. Els 4 litres de kombucha que obtens en cada tanda solen ser suficients per durar els 7-10 dies que triga a fer-se una nova tanda de kombucha.
Esperem que t’hagi agradat aquesta proposta i que regalis molta salut aquest any! Per a qualsevol consulta, el nostre grup de Facebook Fermentistas està obert 24 hores al dia 365 a l’any.