Fa uns dies la @Maria_culubret, companya de @monemporda en va donar 2 plantes joves de Rave rusticà (Amoracia rusticana). Feia temps que buscava plantes de rave picant, per la seva similitud a la (Eutrema japonicum) que és la planta d’on s’extreu el wasabi.
El meu interès no és el tronc o rizoma, la part que al ratllar-la es converteix en la pasta de wasabi que tots coneixem i que condimenta el sushi, que també. Però no com a prioritat.
El que m’interessa més són els brots verds i les flors d’aquesta planta, ja que usa com a condiment per la preparació de diversos fermentats i confitats que els japonesos anomenen tsukemono.
Aquest rave originari del sud de Rússia, s’ha escampat per tota Europa i des de fa molt de temps, el seu ús a les cuines de tot a l’est i nord d’Europa com a verdura i condiment picant és ben present. Tot i que a hores d’ara el pots trobar pràcticament a tot arreu com a cremes de rave picant o amb altres preparacions de salses on el sabor picant i és present.
De la Eutrema japonicum també amonedada Wasabia japonica s’aprofita tot, les flors, les tiges, i els rizomes, però el seu conreu és extremadament complicada, ja que necessita unes condicions de temperatura, humitat, i altitud molt especifiques que es troben en pocs llocs del planeta.
Com a curiositat us puc dir que al Montseny tenim un dels pocs productors de wasabi fora del Japó, però a casa no seria possible el seu conreu.
Potser la diferència més gran que veig ara, investigant sobre aquesta planta versus l’Eutrema japonicum, és el color, ja que el wasabi té aquest color verd tan característic i el rave picant és de color blanc. Per al que sé, tant els sabors com les seves propietats nutricionals i terapèutiques són molt similars, per això penso que podria ser un bon substitut, per nosaltres.
Si a la similitud de sabors, textures i propietats, li afegim la possibilitat de poder cultivar a casa aquest condiment serà un altre pas endavant. Les seves necessitats per créixer són menys estrictes, per al seu caràcter rústic. I per el que ser, es dona bé a la vora de rieres, en zones obagues i fresques. Condicions que intentaré reproduir a l’hort. Això sí, ens caldrà esperar força temps, ja que els tempos de creixement per poder recol·lectar-la és d’uns dos anys des del moment de la seva sembra.
Ja us aniré explicant que fa les nostres plantes de rave picant.
DESCRIPCIÓ
Es tracta d’una planta herbàcia perenne de fins a 1,5 metres d’alçada i amb les fulles en forma de cullera. Les flors són blanques i el fruit en síliqua. El rizoma és la part més usada per a alimentació i usos medicinals.
Li agraden els sols rics i humits i prefereix zones obagues sense fortes insolacions.
La recol·lecció es fa entre setembre i gener
El rave rusticà, està estretament relacionada amb la mostassa, amb la qual comparteix alguns dels olis volàtils (glucosilinats). La sinigrina i la gluconasturtiina són els dos glucosinilats responsables del gust picant del rave rusticà, com també del wasabi.
APLICACIONS TERAPÈUTIQUES
Els principis actius picants estimulen la producció de sucs gàstrics i biliars. A més té un efecte antiespasmòdic (preveu els dolors abdominals) i ajuda a baixar la tensió arterial.
També frena la proliferació de càndides i és recomanable per a tractar infeccions de vies urinàries d’origen bacterià.
Per utilitzar el rave rústic amb finalitats guaridores es recomana ratllar entre 10 i 20 grams d’arrel i consumir-la barrejada amb iogurt.
Es pot aplicar com un remei extern, triturat i en forma de cataplasma. D’aquesta manera serveix per a combatre molèsties musculars, la gota i trastorns reumàtics, entre altres, gràcies a la seva capacitat per a estimular la circulació.
Per a fer cataplasma es ratlla, es posa en un bol i es barreja amb aigua fins que s’obtingui una pasta, que es col·loca en un drap de cotó damunt de la zona afectada.
Pel mal de cap ha de col·locar-se sobre el clatell. I sobre la galta en cas de mal de queixals.
Atenció! Si patiu dèficit de iode o hipotiroïdisme, consultar abans amb el vostre facultatiu de capçalera abans de fer servir les seves propietats, ja que el rave rústic té unes substàncies denominades goitrinas que inhibeixen l’absorció de iode,