Us proposem una recepta fàcil i ràpida per gaudir d’un cultiu d’hivern com si fos estiu. Al més pur estil “pickle”.
Que podem dir de les les cols de brusel·les Verdura prolifique quasi com els carbassons i que donaran fruit durat al final de la tardo i bona part del hibern si la tens al teu hort.
Amb molt poca aportació calòrica, en cada 100 grams de cols, 90 són d’aigua. Les cols de Brussel·les tenen vitamines C, E, B3, riboflavina, B6, tiamina, àcid fòlic i carotens. A més de minerals com el potassi, fòsfor, calci, magnesi, sodi, ferro, zinc, iode i seleni.
Són ideals per mantenir el nostre sistema immunològic en condicions òptimes.
Son capaç de prevenir i combatre el restrenyiment. ajuden a prevenir malalties cròniques i degeneratives, a eliminar toxines de l’organisme. El seu contingut en iode contribueix al funcionament de la glàndula tiroide i ajuden a millorar el cansament físic i mental i l’insomni.
Es tracta d’un aliment totalment beneficiós per a l’aparell digestiu, i no sols per la quantitat de fibra que conté i ajuda a equilibrar-lo, sinó que a més és un aliat de l’estómac, ja que conté glutamina que ajuda a eliminar l’excés d’acidesa i prevenir així l’aparició d’úlceres i altres trastorns estomacals.
D’igual manera és important que destaquem les propietats anti-inflamatòries.
Preparació
1. Si és necessari, elimina de les cols les fulles externes marcides o amb mal aspecte. Elimina la tija i després fes un tall longitudinalment sense arribar a tallarles del tot
2. Talla en rodanxes transversals la part blanca de les cebes tendres i trosseja les tiges en rodanxes fines.
3. Pela (o no, segons prefereixis) les pastanagues i talla-les en rodanxes fines. Nosaltres hem fet servir la mandolina amb fulla ondulada per a un efecte més atractiu a la vista. Mescla en un bol les cols, la ceba i la pastanaga.
4. Pela els alls. Col·loca’ls en el pot de vidre juntament amb el pebre negre en gra, la llimona fermentada i el llorer en el pot de vidre, i afegeix la resta d’ingredients.
6. Prepara la salmorra al 3% (30 grams de sal, aproximadament dues cullerades, en un litre d’aigua sense clor). Aboca en el pot la quantitat necessària perquè, en estrènyer les verdures, aquestes quedin submergides. Amb la sal disminuirà el volum de les verdures així que no és necessari que sobre molt líquid.
7. Cobreix les verdures amb el teu mètode preferit per assegurar que quedin ben submergides. Nosaltres hem utilitzat una bossa de congelar tipus ziploc plena d’aigua. La bossa en ser flexible cobreix tota la superfície de les verdures i en tenir aigua dins pesa i les estreny per sota del líquid.
Col·loca el pot en un lloc fora de la llum directa, a una temperatura entre 15 i 25 graus.
Durant els primers dies sobretot, observa el recipient per comprovar que totes les verdures estan submergides. Si no ho estan, torna a estrènyer-les i re-col·locar el pes.
Pots començar a provar les cols a partir dels deu dies de fermentació. Quan aconsegueixi l’acidesa que més t’agradi, guarda les cols de Brussel·les fermentades en pots de vidre a la nevera.
Aguanten sense problema 6 mesos, encara que dubtem que et durin tant!