Dificultat: Fàcil
Temps de preparació: 20 minuts més el temps del remullat
Temps de fermentació: a partir de 7 dies
Conservació: mínim 2 mesos

Ingredients principals:

  • 10 carbassons petits (baby)
  • 2 cebas, en juliana
  • Aigua sense clor
  • Sal marina sense refinar

 

Ingredients per a la pasta de kimchi:

  • 5 cebes tendres petites o 2 grans
  • 5 dents d’all, pelats
  • 1/4 d’arrel de gingebre, pelat
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç o gochugaru
  • 1 cullerada de pebre vermell picante o dues de gochugaru
  • 5 bitxos fresc o secs (opcional si t’agrada que piqui molt)

Experimentar amb fermentats té els seus riscos, perquè hi ha vegades que proves alguna cosa amb molta il·lusió i acaba sent un autèntic fracàs. Però, ai!, les vegades que encertes amb els ingredients exactes, que aconsegueixes un sabor perfecte, que obtens un bon resultat amb alguna de les verdures més “difícils”, tota la frustració anterior paga la pena.

La recepta d’avui és el resultat d’un d’aquests feliços experiments, i el protagonista una de les verdures més prolífiques en l’hort d’estiu que no se sol fermentar, el carbassó… per què? Creiem haver-ho descobert.

Deien les males llengües que el carbassó s’estovava massa com per fermentar-se. Ara podem dir-te que no és més cert que en el cas del cogombre, un clàssic entre els clàssics que, si es tria el cogombre adequat i es prepara bé, no té per què estovar-se.

La veritable raó per la qual el carbassó no forma part del receptari més habitual de verdures fermentades és una altra, i la descobrim mentre provàvem diverses receptes en un intent per esbrinar quin era la millor forma de fermentar carbassons.

El primer que vam veure clar va ser que era important escollir carbassons petits o baby, sempre buscant els que encara no tinguin llavors perquè el carbassó, igual que el cogombre, tendeix a buidar-se en créixer, i això es manifesta de seguida després de cert període de fermentació com a autèntics forats dins de les verdures.

Tampoc és molt atractiu trobar-se llavors surant, encara que si l’única cosa que tens són carbassons mitjans o grans, sens dubte pots fer-los servir per fer kimchi. Al cap i a la fi, és una qüestió purament de textura, i el carbassó, tingui la grandària que tingui, es fermentarà igualment.

De totes maneres, si vas a preparar un kimchi amb carbassons grans, és millor que en lloc d’emplenar-los els tallis a rodanxes. Al final de la recepta l’expliquem alguns trucs per adaptar la recepta a carbassons més grans.

Aquestes van ser les 3 receptes de prova:

kimchi de carbassons sencers
  • Kimchi de carbassó (esquerra): una rèplica exacta de la nostra recepta de kimchi, però utilitzant carbassó com a ingredient principal, en lloc de la col xinesa, el rave daikon i la pastanaga.
  • Pickle de carbassó baby (centre): una rèplica de la nostra recepta de pickle de cogombrets, que molt aviat publicarem.
  • Kimchi de carbassons sencers (dreta): la clara guanyadora en aquest concurs, una delícia al paladar i també a la vista.

Encara que les tres receptes van donar un resultat acceptable, ens vam adonar d’una cosa: el carbassó té molt poc sabor i, tret que de que se espècie amb generositat, el fermentat ens quedarà  bastant avorrit.

Aquesta és la veritable raó per la qual el carbassó no sol fermentar-se, i és el que va passar amb el pickle de carbassó: utilitzant la mateixa quantitat d’espècies (pebre negre, mostassa, coriandre) que en un pickle de cogombret, el resultat va ser més aviat decebedor. Però no ens rendim amb aquesta recepta, tornarem a la càrrega amb més proves de pickles de carbassó.

La bona notícia és que les dues receptes de kimchi amb carbassons estan espectaculars. No obstant això, l’originalitat de la presentació fa que el kimchi de carbassons sencers sigui sens dubte l’estel d’aquest trio.

kimchi de carbassons sencers

A continuació detallem la recepta perquè també vosaltres la pugueu fer a casa. No et perdis els comentaris finals per adaptar-la si no tens els carbassons petits.

Recepta de Kimchi de carbassons sencers

Materials

Taula de tallar i ganivet.

Una batedora de mà o millor, una amb accessori picador.

Un recipient gran de vidre, ceràmica o plàstic alimentari per fer el remullat en salmorra dels ingredients principals.

Un plat i un pes per col·locar damunt de les verdures durant el remullat.

Un recipient per realitzar la fermentació de 2 litres de capacitat.

Un objecte que es pugui introduir en el teu recipient de fermentació que cobreixi tota la superfície del kimchi i que pressioni perquè aquest quedi completament submergit en la salmorra. Hi ha moltes possibilitats, nosaltres hem utilitzat una borsa de tipus zip plena d’aigua per fer alhora de tapa i pes.

Si el tema dels recipients de fermentació et genera dubtes, descarrega’t el nostre e-book gratuït “5 recipients de fermentació que ja tens a casa”, que t’ajudarà a començar a fermentar ja mateix sense haver de comprar res.

Preparació

1. El primer que cal fer és rentar bé els carbassons amb aigua i eliminar la part de la flor. Després, talla’ls en forma de creu sense arribar a tallar-los del tot, de manera que quedin subjectes per la part del carbassó que té la tija.

2. Talla també les dues cebes en juliana.

kimchi de carbassons sencers

3. A continuació, col·loca’ls en un recipient on càpiguen tots i prepara una salmorra al 6% (60 grams de sal, o 4 cullerades rases, per cada litre d’aigua sense clor).

És millor que vagis preparant la salmorra litre a litre i abocant-la sobre els carbassons, fins que vegis que ja hi ha suficient com per cobrir-los. Per a aquesta quantitat de carbassons segurament amb un litre de salmorra tinguis suficient.

kimchi de carbassons sencers

4. Col·loca un plat amb algun pes damunt i deixa reposar durant tota la nit.

5. L’endemà, escorre la salmorra (reservant una part) i prepara la pasta de kimchi. Per a això, pica a la batedora la part blanca de les cebes tendres juntament amb l’all, el gingebre, els bitxos picats i el pebre vermell dolç i picant o el gochugaru fins que es formi una pasta, afegint una mica de la salmorra reservada si és necessari.

Normalment el que mes pica dels bitxos o altres pebrots picants son les llavors, així que pots controlar el nivell de picant posant mes o menys llavors dels teus bitxos preferits.

kimchi de carbassons sencers
kimchi de carbassons sencers

6. Barreja la pasta de kimchi amb les cebes que havies remullat, barrejant bé.

kimchi de carbassons sencers

7. Ara emplena els carbassons amb la pasta, que has d’empastifar també per la part exterior.

kimchi de carbassons sencers

8. Col·loca els carbassons farcits i ben empastifats en el recipient de 2 litres de manera que quedin el més atapeïts possible, el més probable és que vagin millor “dempeus”, i aboca el que et quedi de la pasta, si és que et queda alguna cosa.

Omple el pot amb una mica de la salmorra reservada si és necessari, perquè quedin completament coberts.

kimchi de carbassons sencers

9. Col·loca la borsa zip o qualsevol altre mètode per mantenir submergits els carbassons i que no s’exposin a l’oxigen i deixa el teu recipient en un lloc per on passaràs en freqüència per vigilar que tot sigui correcta i on no li doni la llum directa del sol.

kimchi de carbassons sencers

10. Els carbassons estaran fets en aproximadament una setmana. Prova’ls al cap d’aquest temps, i si encara els trobes salats, espera uns dies més. Quan hagin perdut el gust salat i es notin acidificats, és el moment de traslladar-los a la nevera, on duraran un parell de mesos com a mínim.

Només tens carbassons mitjans o grans?

No et preocupis, pots seguir la mateixa recepta, però en lloc de fermentar-los sencers, tallar-los en rodanxes gruixudes, d’uns 3-5 mm. També t’aconsellem que redueixis la quantitat de sal a la meitat o allarguis el temps de fermentació a un parell de setmanes. Queden igual de bons 😉


Ens ajudes a compartir aquest contingut?


Ja tens el e-book gratuït?

 

5 recipients de fermentació que ja tens a casa

Comença a fermentar avui mateix sense haver de comprar res

¡ENVIA'M EL E-BOOK!

Vols apendre a fermentar?

 

Visita la nostra pàgina de cursos

4 mòduls temàtics per començar des de zero o perfeccionar el que ja saps

MÉS INFORMACIÓ