Les llimones fermentades són un dels condiments característics de la cuina nord-africana i atorguen a qualsevol plat un toc indescriptiblement deliciós.
Les llimones fermentades es poden utilitzar en qualsevol recepta que inclogui llimones sense fermentar, tot i que a la inversa no passa el mateix: Una recepta que requereixi l’ús de llimones fermentades no serà el mateix si utilitzes una llimona fresca en el seu lloc.
Es fermenten en amb molta sal durant diverses setmanes o fins a mesos, desenvolupant matisos de sabor florals, fins i tot amb un toc a menta, a mesura que disminueix la seva acidesa.
L’única cosa que has de fer és esbandir-los lleugerament abans de fer servir, perquè són molt salats. Es poden posar sencers en rostits de pollastre o alguna altra carn o peix, o bé en petits trossets en qualsevol cosa on t’agradi la llimona: amanides, guacamole, hummus, paella…. Sangria!
Les llimones fermentades es conserven com a mínim durant un any a la nevera, sense cap problema. Com li passa a qualsevol fermentat, només has d’assegurar-te de què estiguin ben coberts en el seu propi suc.
Com tenen un intens sabor, la quantitat utilitzada és bastant petita, i normalment n’hi ha prou de preparar-los una o dues vegades a l’any per disposar-ne sempre. Nosaltres a Espai & Seny tenim sempre un pot guardat el fons de la nevera per quan ens ve de gust donar-li un toc deliciós de llimona a qualsevol plat. Anem amb la recepta.
Preparació
1. Renta les llimones amb aigua. Si les teves llimones tenen algun tipus de cera en la pell, frega molt bé per intentar eliminar-ho completament.
2. Talla aproximadament un centímetre de cada punta de la llimona, i després fes dos talls longitudinals en creu sense arribar a tallar del tot la llimona, perquè quedin els quatre bocins units en un dels extrems.
3. Col·loca les llimones en un bol i afegeix la sal, repartint-la per l’exterior i l’interior de totes les llimones. Depenent de si les llimones que facis servir són grans o petites pots posar més o menys sal. Nosaltres hem fet servir mig got de sal perquè les nostres llimones eren més aviat petites.
4.Introdueix les llimones el pot de vidre i prémer bé perquè deixin anar suc i quedin cobertes.
5. Afegeix el suc d’una llimona, o més si veus que necessites més líquid.
6. Escampa un parell de cullerades més de sal per sobre de les llimones.
7.Col·loca la bossa dins del pot. Assegura’t de què la bossa tapi tota la superfície de les llimones. Omple-la la bossa amb aigua. El pes de l’aigua pressionarà les llimones perquè quedin ben coberts de salmorra.
8. Col·loca el pot en un lloc lluny de la llum directa i de fonts de calor. Estarà llest a partir de les tres setmanes de fermentació. A partir d’aquest moment pots provar-ho i, quan aconsegueixi el sabor que més t’agrada, parar la fermentació posant les llimones a la nevera (grandària apropiada perquè quedi ple amb les llimones). La fermentació pot durar fins a 3 mesos, i les llimones fermentades duren com a mínim un any en la nevera.