Taperes de dent de lleó fermentades

Dificultat

Facil

T. Preparació

15 m

T. Fermentació

de 15 a 20 dies

Quantitat produida

250 g

Ingredients

  • 2 tasses de botons de dent de lleó uns 250 g.
  • 2 dents d’all, pelats
  • 1 tros de gingebre de 2 cm de gruix, pelat i picat finament
  • Mig litre de salmorra al 3% (15 grams de sal dissolts al mig litre d’aigua sense clor)

Preparació

Avui us proposem una recepta primaveral com a poques i que ens agrada especialment perquè, a més d’utilitzar una planta medicinal com és la dent de lleó, ens ajuda a posar en pràctica un costum que val la pena recuperar: la de recol·lectar plantes silvestres. És gratis, és saludable i és deliciós. Què més es pot demanar?

Tan aviat com arriba la primavera, o fins i tot una mica abans si la calor comença a despuntar aviat (cosa que no ha estat així aquest any 2018), veurem que a qualsevol prat s’omple de flors de dent de lleó, una planta medicinal amb nombroses propietats i que s’identifica molt fàcilment gràcies a la característica forma de les seves fulles i flors.

El taraxacum officinale, nom botànic de la dent de lleó, té potents propietats depuratives beneficioses per a fetge, vesícula i ronyons, propietats diürètiques, i conté nombrosos compostos antiinflamatoris i anticancerígens. Un tresor nutricional que val la pena aprofitar.

El més habitual és utilitzar la seva arrel per a decoccions medicinals o com a substitut del cafè, i les seves fulles en infusió o amanida. No obstant això, en la recepta d’avui utilitzarem els botons, és a dir, la flor recentment formada, abans d’obrir-se.

Aquests botons els diem “tàperes” de dent de lleó, encara que òbviament no són tàperes autèntiques perquè aquestes, encara que també són botons o capolls, procedeixen d’una altra planta, el alcaparro, que no té res a veure amb la dent de lleó. Aclarit això vegem primer alguns consells de recol·lecció.

Consells per recol·lectar botons o “tàperes” de dent de lleó

El primer que necessites és poder identificar la planta. Però com dèiem abans és molt fàcil, fixa’t en la següent il·lustració:

És important que per a la recol·lecció triïs un lloc allunyat del tràfic i de possibles substàncies tòxiques com a herbicides o pesticides. Descarta per tant els entorns urbans i els camps propers a zones de cultiu convencional. Millor anar al bosc o a la muntanya, o recollir els botons en el teu propi hort o jardí.

Trobaràs botons de dent de lleó durant tota l’època de floració, que va des de la primavera fins a finals de tardor. Els identificaràs fàcilment, fixa’t en la següent fotografia:

Ja tens els teus botons de dent de lleó? Doncs anem a preparar unes delicioses “tàperes” de dent de lleó fermentades.

Preparació de la recepta

1. Barrejar els botons amb les dents d’all i el gingebre picat.

2. Col·locar tota la barreja al pot.

3. Afegir salmorra fins a cobrir tots el ingredients.

4. Col·locar el pes triat, en aquest cas hem usat una borsa ziplock plena d’aigua perquè pesi i els botons quedin completament submergits en la salmorra.

5. Posar el pot en un lloc a la vista on no li doni la llum directa del sol, però on puguem veure-ho freqüentment (en una lleixa de la cuina).
6. Assegurar-vos que els botons romanen submergits en la salmorra durant tot el període de fermentació.
7. Passats uns 15 dies les “tàperes” estaran llestes per consumir. Guarda-les en la nevera a partir d’aquest moment.

Com utilitzar les tàperes de dent de lleó fermentades

Pots utilitzar les “tàperes” de dent de lleó en qualsevol recepta on s’utilitzin les autèntiques tàperes: en receptes de peix, carn, arròs o pasta, ja sigui en cru o lleugerament saltejades. Tambe pots tritura-les i posar-les a la maionesa per fer “maionesa de tàperes”. O be afegeix-les a l’amanida. Estan delicioses de qualsevol forma, només us cal fer servir la imaginació.

T'ha agradat? Comparteix-la amb els teus

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Altres receptes

Receptes de fermentats

Salsa Harissa amb plantes silvestres

Netejar els bitxos, el dent de lleó i els pebrots i posar a escórrer. Picar les llavors de coriandre i …

Llegeix la recepta
Cuinant amb fermentats

Culleradas de patata & Kimchi amb germinats de llombarda i remolatxa

Una mossegada plena de sabor i salut. La dolçor de la patata amb l’àcid i picant del kimchi i els …

Llegeix la recepta
Cuinant amb fermentats

Pastrami o Pastrama

M’agrada mirar al Pastrami com a exemple de conservació. El que en va moure al principi en el món de …

Llegeix la recepta
Obir per WhatsApp
Necessites ajuda?
Hola!, Hem incorporat el xat des de l'aplicació WhatsApp per fer més senzill qualsevol dubte referent a la botiga, com fermentem o com comprar. No dubtis en preguntar!