Avui us proposem una recepta primaveral com a poques i que ens agrada especialment perquè, a més d’utilitzar una planta medicinal com és la dent de lleó, ens ajuda a posar en pràctica un costum que val la pena recuperar: la de recol·lectar plantes silvestres. És gratis, és saludable i és deliciós. Què més es pot demanar?

Tan aviat com arriba la primavera, o fins i tot una mica abans si la calor comença a despuntar aviat (cosa que no ha estat així aquest any 2018), veurem que a qualsevol prat s’omple de flors de dent de lleó, una planta medicinal amb nombroses propietats i que s’identifica molt fàcilment gràcies a la característica forma de les seves fulles i flors.

El taraxacum officinale, nom botànic de la dent de lleó, té potents propietats depuratives beneficioses per a fetge, vesícula i ronyons, propietats diürètiques, i conté nombrosos compostos antiinflamatoris i anticancerígens. Un tresor nutricional que val la pena aprofitar.

El més habitual és utilitzar la seva arrel per a decoccions medicinals o com a substitut del cafè, i les seves fulles en infusió o amanida. No obstant això, en la recepta d’avui utilitzarem els botons, és a dir, la flor recentment formada, abans d’obrir-se.

Aquests botons els diem “tàperes” de dent de lleó, encara que òbviament no són tàperes autèntiques perquè aquestes, encara que també són botons o capolls, procedeixen d’una altra planta, el alcaparro, que no té res a veure amb la dent de lleó. Aclarit això vegem primer alguns consells de recol·lecció.

dent de lleó

Consells per recol·lectar botons o “tàperes” de dent de lleó

El primer que necessites és poder identificar la planta. Però com dèiem abans és molt fàcil, fixa’t en la següent il·lustració:

És important que per a la recol·lecció triïs un lloc allunyat del tràfic i de possibles substàncies tòxiques com a herbicides o pesticides. Descarta per tant els entorns urbans i els camps propers a zones de cultiu convencional. Millor anar al bosc o a la muntanya, o recollir els botons en el teu propi hort o jardí.

Trobaràs botons de dent de lleó durant tota l’època de floració, que va des de la primavera fins a finals de tardor. Els identificaràs fàcilment, fixa’t en la següent fotografia:

Ja tens els teus botons de dent de lleó? Doncs anem a preparar unes delicioses “tàperes” de dent de lleó fermentades.

Recepta de “Tàperes” de dent de lleó fermentades

Materials:

    • Un pot de vidre cilíndric de boca ampla d’un litre de capacitat.
    • Una bossa tipus “ziplock” o el teu pes preferit.

1. Barrejar els botons amb les dents d’all i el gingebre picat.

dent de lleó

2. Col·locar tota la barreja al pot.

dent de lleó

3. Afegir salmorra fins a cobrir tots el ingredients.

4. Col·locar el pes triat, en aquest cas hem usat una borsa ziplock plena d’aigua perquè pesi i els botons quedin completament submergits en la salmorra.

dent de lleó

5. Posar el pot en un lloc a la vista on no li doni la llum directa del sol, però on puguem veure-ho freqüentment (en una lleixa de la cuina).
6. Assegurar-vos que els botons romanen submergits en la salmorra durant tot el període de fermentació.
7. Passats uns 15 dies les “tàperes” estaran llestes per consumir. Guarda-les en la nevera a partir d’aquest moment.

Com servir les “tàperes” de dent de lleó fermentades?

Pots utilitzar les “tàperes” de dent de lleó en qualsevol recepta on s’utilitzin les autèntiques tàperes: en receptes de peix, carn, arròs o pasta, ja sigui en cru o lleugerament saltejades. Tambe pots tritura-les i posar-les a la maionesa per fer “maionesa de tàperes”. O be afegeix-les a l’amanida. Estan delicioses de qualsevol forma, nomes us cal fer servir la imaginació.


Ens ajudes a compartir aquest contingut?